Chokladtårta med hallonmousse och vitchokladfrosting..

Tårtbotten
- 5 st ägg
- 2 dl socker
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1/2 dl kakao
- 3 tsk bakpulver
Hallonmousse
- 500 g frysta, tinade hallon
- 2 dl gelésocker multi
- 4 tsk vaniljsocker
- 6 dl vispgrädde
Vispa hallonen. Koka upp hallon med gelésocker. Ta från värmen och rör ner vaniljsockret. Ställ i kyl en stund för att svalna. Vispa grädden hårt och vänd ner den i hallonen då purén har börjat stelna något. Blir ganska mkt, minska lite eller ät upp som efterrätt.
Rosa vitchokladfrosting
- 200 g vit choklad
- 200 g rumsvarmt smör
- 275 g florsocker (tog ca 4dl)
- 2,5 tsk vaniljsocker
- Röd hushållsfärg/karamellfärg
Smält chokladen på svag värme under omrörning så det inte bränns vid. Vispa smöret fluffigt och nästan vitt med elvisp (ej smält smör). Tillsätt florsocker lite i taget under omvispning. Vispa ner vaniljsocker. Tillsätt den smälta och avsvalnade chokladen och vispa frostingen slät. För att få en rosa färg tillsätt en liten mängd röd karamellfärg (el valfri färg).
Dekoration och ihopsättning
- Choklad fingers (3 förpackningar behövs) el (2,5 förpackninga) hihi
- Sidenband
Lägg toppen av tårtbotten längst ner vänd nedåt och det rakaste bottnet högst upp för att få en jämn tårta. Fyll med hallonmousse mellan varje botten. Ett tips när man fyller tårtor är att lägga dem i de avtagbara kanterna på en tårtform (utan botten), då kan man bygga på utan att det rinner ut på sidorna osv - sen kan man ställa i kyl ett tag så att den blir fast innan man försiktigt lyfter bort formen. Bred frosting runt tårtans kanter. Tryck fast fingers runt tårtan och knyt ihop med sidenband. Spritsa sedan resten av frostingen på tårtans toppen. Man kan även bre frostingen över toppen istället så kan man dekorera och skriva valfritt på den, men då kanske man får minska mängden frosting.
Kommentarer
Trackback